Transmiterea verticală a virusului hepatitei B: provocări și soluții

Peste 240 de milioane de oameni din întreaga lume sunt infectați cronic cu virusul hepatitei B (HBV). Transmiterea de la mamă la copil rămâne cel mai important mecanism de infecție în țările cu prevalență ridicată a HBV. Screeningul universal al tuturor femeilor însărcinate, profilaxia la naștere cu imunoglobulină specifică anti-HBV, precum și vaccinarea cu HBV pentru nou-născuții cu mame infectate sunt eficiente în reducerea riscului de transmitere verticală. Cu toate acestea, în cazul unei rate virale ridicate și a pozitivității antigenului hepatitei B, există un risc rezidual de transmitere a HBV de la mamă la nou-născut, în ciuda profilaxiei. Această revizuire se concentrează pe strategiile menționate mai sus și pe eficacitatea și siguranța medicamentelor antivirale administrate în timpul celui de-al treilea trimestru de sarcină.

Scopul acestei lucrări a fost acela de a examina studiile recente care au fost dedicate transmisiei verticale a HBV și de a examina, în detaliu, riscul actual de transmitere și strategiile care pot reduce sau elimina în mod ideal acest risc.

Rezultatul studiului arată că screening-ul universal al femeilor însărcinate pentru HBsAg și profilaxia pasivă / activă la nou-născuții din mame cu HV pozitiv este o măsură eficientă prin care se împiedică transmiterea pe verticală. În cazul unei sarcini virale materne ridicate, profilaxia terței trimestre cu un medicament de clasă B (telbivudină sau tenofovir) este capabilă să reducă în continuare riscul transmiterii verticale. Sunt necesare studii clinice mari, adecvate, pentru a identifica cel mai bun medicament de utilizat în diferitele situații clinice.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *