Text explicativ

FRECVENTA REALA SI TIPUL REACTIILOR ADVERSE POSTVACCINALE SUNT PRACTIC IMPOSIBIL DE EVALUAT CU PRECIZIE.

In prospectul de vaccin Imovax Polio se mentioneaza ca studiile clinice inainte de punerea pe piata au fost facute pe loturi de 395, respectiv 205 copii. Dupa care, vaccinul a fost considerat suficient de sigur pentru a fi utilizat in vaccinarea de masa.

Dupa punerea pe piata, au aparut noi reactii adverse.

Vaccinurile sunt intr-un continuu studiu clinic facut pe populatia care le primeste.

In mod oficial reactiile adverse aparute dupa punerea pe piata a unui vaccin trebuie raportate prin completarea fisei RAPI (Reactii Adverse Post-vaccinale Indezirabile) si trimiterea la CNSCBT. Acest lucru se intampla doar in masura in care medicul recunoaste legatura intre vaccin si reactia adversa si este familiarizat cu procedura de raportare. Lucru care se intampla foarte rar in Romania.

Efecte adverse mentionate in PROSPECTE

Lista reactiilor adverse potentiale mentionate in prospectele oricarui vaccin este impresionanta.

PARALIZII,

ENCEFALOPATII (AFECTARI ALE CREIERULUI),

SOC ANAFILACTIC,

MOARTEA SUBITA A SUGARULUI,

AFECTIUNI ALE SISTEMULUI NERVOS SI SANGVIN,

SINDROM GUILLAIN-BARRÉ, MIELITA TRANSVERSA,

COMA,

DECES,  ETC

La nivelul de cunoastere medicala actual, nu avem metode sa prevedem care persoane sunt vulnerabile si vor dezvolta efecte nedorite si care nu.

Avem dreptul de a constrange un OM SANATOS sa se expuna unui astfel de risc?

Reactii adverse posibile conform prospectului Vaccinul ROR – RUBEOLA, OREION, RUJEOLA
Durere si umflare la locul injectarii, febra mai mare de 39,5 °C, eruptii, infectii ale cailor respiratorii superioare, infectii ale urechii medii, marire a ganglionilor (de la nivelul gatului, axilei sau regiunii inghinale), pierderea poftei de mancare, nervozitate, plans anormal, insomnia, conjunctivite, bronaite, tuse, marirea glandelor salivare (glande situate la nivelul obrazului), diaree, varsaturi, convulsii cu febra, reactii alergice.

!!! Dupa punerea pe piata a Priorix au fost raportate:

  • dureri ale articulatiilor si ale muschilor, pete purpurii sau rosii-maronii sub piele
  • sangerari aparute mai usor decat normal cauzate de scaderea numarului de trombocite
  • reactii alergice neasteptate
  • infectie sau inflamare a creierului, maduvei spinarii si a nervilor periferici avand ca rezultat dificultate temporara la mers (instabilitate) si/sau pierderea temporara a controlului asupra miscarilor corpului,
  • inflamarea unor nervi, incluzand posibile senzatii de amortirea extremitatilor sau pierderea senzatiilor sau a miscarilor normale (sindrom Guillain-Barre)
  • ingustarea sau blocajul unor vase de sange
  • eritem polimorf (simptomele sunt: pete rosii, asemanatoare erupţiei din rujeola, care apar pe membre si uneori pe fata si pe restul corpului, insotite de mancarimi frecvente)
  • simptome asemanatoare rujeolei si oreionului (inclusiv umflare dureroasa, trecatoare a testiculelor si ganglioni umflati la nivelul gatului)

Studiile arata o corelatie directa intre numarul de doze de vaccin administrate sugarilor si rata mortalitatii: la o doza de vaccin, mortalitatea este de 3,9%; cu cat numarul de doze de vaccin creste, creste si mortalitatea.

Japonia a renuntat la utilizarea vaccinului ROR dupa ce o analiza a vaccinarilor pe o perioada de trei luni dupa vaccinare a aratat ca 1 din fiecare 900 de copii se confrunta cu probleme grave.

Incidenta a fost de peste 2.000 de ori mai mare decat rata anticipata.

S-a trecut la un alt vaccin ROR în octombrie 1991, dar incidenta de copii afectati a fost tot ridicata: 1 la 1.755.

În 1993, Japonia a renuntat la cerința vacinării copiilor împotriva rujeolei sau a rubeolei.

3 thoughts on “Text explicativ”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *