Bolile autoimune si cum sunt ele induse de adjuvanti; spectrul clinic și imunologic

Bolile autoimune sunt rezultatul interactiunilor dintre factorii genetici si cei generati de mediul inconjurator cu raspunsuri adaptate in ceea ce priveste activarea imunitatii.

In modelele experimentale, agentii chimici, fizici si biologici induc si/ sau cresc autoimunitatea. Exemplele includ mercur, pristan, silice, aur, radiatiile UV si infectiile cu streptococ etc.

Fenomenele post-vaccinare sunt din ce in ce mai raspandite in randul persoanelor suferinde de diverse boli, de la boli reumatice precum artrita la sindromuri neurologice precum narcolepsia sau scleroza multipla, dar si la sindromuri gastrointestinale .

S-a demonstrat ca mai multi adjuvanti folositi in vaccinuri genereaza un raspuns specific impotriva antigenilor si pot produce autoimunitate si boli autoimune atat in randul oamenilor, cat si in cel al modelelor experimentale. Printre adjuvantii asociati cu diverse boli autoimune se numara si aluminiul, prin derivatul sau hidroxidul de aluminiu, care are un efect scazut asupra imunitatii mediate de celule si deci nu este recomandata folosirea acestuia in vaccinurile pentru patogenii intracelulari.

Uleiul mineral, considerat netoxic si folosit intr-o gama variata de produse si domenii, este si el periculos pentru oameni. S-a demonstrat stiintific faptul ca injectarea subcutanata a uleiului mineral induce reacii inflamatorii locale cronice. De curand, s-a raportat faptul ca injectarea uleiului mineral si a substantelor ce il contin produce boli autoimune.

La fel ca in cazul uleiului mineral, siliconul este de ceva vreme asociat cu bolile autoimune. S-a raportat recent faptul ca implanturile cu silicon, atat de la moda si de solicitate in clinicile de chirurgie plastica, produc niveluri ridicate de proteina C reactiva in urma interventiilor chirurgicale si sunt corelate cu indici proinflamatori si procoagulanti.

Asa-zisele fenomene post-vaccinare se refera de fapt la conditii rare dobandite in urma unor boli autoimune specifice si a unor manifestari autoimune nespecifice.

Astfel, mai multe tipuri de vasculita au fost asociate cu reactiile post-vaccinare, post-vaccinarea impotriva gripei fiind una dintre cele mai frecvente vaccinari asociate frecvent cu vasculita sistemica.

Arterita cu celule gigant si polimialgia reumatica se numara, de asemenea, printre bolile dobandite in urma vaccinarii impotriva gripei in randul persoanelor cu varste de peste 50 de ani. Vaccinurile impotriva poliarteritei nodoase au fost si ele asociate cu bolile autoimune. Iar vaccinul impotriva heptatitei B are, se pare, legatura cu arterita postvaccinala, legatura explicata prin prezenta complexelor imune ce contin antigeni virali si anticorpi impotriva hepatitei B.

Sindromul Guillain-Barre este asociat, incepand din 1976, cu vaccinul impotriva gripei porcine, in timp ce o cresterea cazurilor de narcolepsie in randul copiilor a fost observata in Finlanda la scurt timp dupa pandemia de gripa porcina din 2009 si dupa vaccinarea antigripala cu Pandemrix, vaccin ce contine adjuvantul ASO3.

Articolul poate fi citit aici.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *